Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Yürüyüş Yapmak Kanser Riskini Azaltıyor

Katılımcılar, günlük aktivitelerini ölçen takip cihazları taktılar ve altı yıl boyunca takip edildiler. Yapılan araştırmada, yürünen adım sayısının kanser riskini azalttığı gözlendi.

Yapılan araştırmaya göre, ne kadar çok adım atılırsa, kanser riski o kadar azalıyor. Bu düşüş, adımların hızından bağımsız olarak gerçekleşiyor. Koruyucu etki 5 bin adımdan sonra ortaya çıkıyor ve 7 bin adımda kanser riski %11 azalıyor. 9 bin adımda ise bu oran %16’ya yükseliyor. Ancak, risk azalması belirli bir noktadan sonra yavaşlıyor ve cinsiyete göre değişkenlik gösterebiliyor.

Bu bulgular, günde 10 bin adım atma önerisinin sadece genel sağlık için değil, kanser riskini azaltmada da etkili olabileceğini gösteriyor. Araştırmanın geçerliliği demografik bilgiler, vücut kitle indeksi ve sigara içme gibi yaşam tarzı faktörlerine göre de kanıtlandı.

Yürüyüş Hızı ve Kanser Riski

Araştırmada yürüyüş hızı da incelendi. Daha hızlı adımların daha düşük riskle ilişkili olduğu tespit edildi ancak genel fiziksel aktivite miktarı hesaba katıldığında bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Yani asıl önemli olan toplam hareket miktarı.

Oturarak geçirilen zamanı hafif veya orta düzeyde aktiviteyle değiştirmenin de kanser riskini azalttığı gözlendi. Ancak, hafif aktiviteyi orta tempoda yapmanın ek bir fayda sağlamadığı ortaya çıktı. Bu da hareketin kendisinin en kritik faktör olduğunu belirtiyor.

13 Farklı Kanser Türünde Etkili

Araştırmada, 13 farklı kanser türü incelendi ve en güçlü koruyucu etkiler mide, mesane, karaciğer, endometrium, akciğer ve baş-boyun kanserlerinde gözlendi.

Geçmiş araştırmalardan farklı olarak bu çalışma, sadece yürüyüş gibi hafif aktivitelerin bile ciddi sağlık faydaları sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca yürüyüşler gün içine yayabilir: asansör yerine merdiven, telefonda konuşurken yürüme ya da öğle arasında kısa yürüyüş yapma gibi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Havuz ve deniz kaynaklı enfeksiyonlarda ciddi artış yaşanıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Behiç Oral, yaz aylarında havuz ve deniz kaynaklı enfeksiyonlarda ciddi artış yaşandığını söyledi. Dr. Oral, “Serinlemek isterken kendinizi hastane yatağında bulabilirsiniz. Özellikle kirli havuzlarda bakteri, mantar ve parazitlerin hızla çoğalabilmektedir. Kirli havuzlarda yüzmek, ishalden kulak enfeksiyonuna, göz iltihabından cilt mantarına kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor” dedi.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada