Yurdun dört bir yanından vatandaşlar, 15 Temmuz’da etkinliklere katıldı

İHA

15 Temmuz 2016 gecesi, Türkiye’nin tarihinde kara bir leke olarak yerini alan hain darbe girişimi, milletin kararlı direnişiyle bertaraf edildi.

FETÖ terör örgütünün gerçekleştirmeye çalıştığı bu darbe girişimi, Türkiye’nin demokratik düzenine ve milli iradeye karşı yapılan alçak bir saldırıydı.

Ancak Türk halkı meydanlara indi ve demokrasisine sahip çıktı.

Yurdun dört bir yanında ise 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü etkinlikleri düzenlendi.

İstanbul

İstanbul’da Fatih Camii’nde toplanan çok sayıda vatandaş, Saraçhane’ye doğru yürüyüşe geçti.

İstanbul Valiliği ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen yürüyüşe İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, eşi Sümeyye Bayraktar, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yürüyüşe mehter takımı da eşlik etti. Marşlar söyleyen vatandaşların Türk bayraklarıyla gerçekleştirdikleri yürüyüş dron ile havadan görüntülendi.

Selçuk Bayraktar: “Ben böylesine aziz bir milletin ferdi olduğum için büyük gurur duyuyorum”

Yürüyüşe katılan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “15 Temmuz, milletimizin egemenliğini ve bağımsızlığını hiçbir şer güce, hiçbir şer odağa teslim etmeyeceğinin en büyük temsili yegane sembolü. Ben böylesine aziz bir milletin ferdi olduğum için büyük gurur duyuyorum. Bu yolda canını gözünü kırpmadan feda etmiş şehitlerimizin ruhları şad olsun. Gazilerimize de minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sümeyye Bayraktar ise, “Aynı şekilde aynı sebeplerle biz bugünü ve 8 yıl önce yaşananları daha çok anlamalı ve anlatmalıyız. Bizden sonra gelenlerin bu bilinçle ülkelerini savunmaya, korumaya devam etmelerini sağlamak için bu çok önemli diye düşüyorum” ifadelerini kullandı.

Adana

Adana’da da Uğur Mumcu Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutuldu. Milli İradeye Saygı Platformu’nun katkılarıyla düzenlenen etkinlikte meydana yerleştirilen dev sahnede 15 Temmuz’un yıl dönümü nedeniyle kısa film gösterimi yapıldı.

Film gösteriminin ardından 15 Temmuz şehitleri için Kur’an-ı Kerim okundu.

“Vatandaşlarımız göğüslerini tanklara siper etti”

Programda konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger şunları söyledi:

Trabzon

Sancak koşusunun yer aldığı anma programında “15 Temmuz” konulu video gösterimi gerçekleştirildi. Trabzon İl Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu’nun Şef Emre Bayraktar eşliğinde hazırladığı konserin ardından mehteran konserleri yapıldı.

“Milletimiz iradesine sahip çıktı”

Yaptığı konuşmada 15 Temmuz’un sadece bir hükümeti devirme operasyonu olmadığını ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç şunları söyledi:

“15 Temmuz, emperyal güçlerin bu toprakları sömürme adına milletimizin iradesini teslim alma gecesiydi. Ama milletimiz buna müsaade etmedi. İlelebet de etmeyecek inşallah. Biz böyle bir milletiz. O gece iradesine sahip çıkan Türk milletinin 253 tane aslan evladı gözünü kırpmadan şehadete yürüdü. Cenab-ı Allah gani gani rahmet eylesin. Yine 2 bin 190 vatandaşımız gazi olarak millet iradesine sahip çıktı. Milletimiz, ‘bu toprakları biz böldürmeyeceğiz’ dedi. İlelebet de böldürmeyeceğiz. Aynı gece Türk milletini meydana davet eden kıymetli Cumhurbaşkanımızın da canına kastettiler. Onu da öldürmek istediler. Ama Cumhurbaşkanımız ‘Ben şehit olacaksam topraklarımda şehit olacağım’ dedi ve milletimizi meydanlara davet etti. Allah ondan razı olsun. Trabzon’umuzun meydanından cesur lider, kararlı lider, Türk milletini yeniden ayağa kaldıran liderimiz Cumhurbaşkanımıza da sevgilerimizi, saygılarımızı gönderiyoruz. Bu topraklarımız bize birilerinden emanet aldığımız değil, şehitlerimizin kanlarıyla beraber bize teslim edilmiş topraklardır. O nedenle inşallah 15 Temmuz’da olduğu gibi bundan sonra da düşman postalı bu toprağı çiğneyemeyecek. Bu FETÖ sadece bir cemaat değil, Amerika’nın piyonudur. Bize diz çöktüremediler. Başaramadılar ve başaramayacaklar. Trabzon’umuzda olduğu gibi ülkemizin her noktasında iradesine, birliğine, beraberliğine, bayrağına, ezanına sahip çıkan bütün asaletli Türk milletini şükranla anıyorum. Trabzon’umuzda da bu kararlılığı ortaya koyan hemşehrilerimle gurur duyuyorum. Trabzonlu olmaktan da ayrıca gurur duyuyorum. Yarın böyle bir şey olacak olsa yine gözümüzü kırpmadan o tankın önüne atlayan genç kardeşim gibi buradaki herkes bayrağımız için, ezan için gözünü kırpmadan şehadet şerbetini içer. Hepinize çok teşekkür ediyorum. O gece de sesimiz kısılmıştı. Sesler belki kısılır ama nefesler son nefese kadar birlik için, vatan için bitmez”

Van

Fetullahçı Terör Örgütü’nün milli iradeye el koyma girişiminin 8’inci yıldönümünde Vanlılar meydanlarda buluştu.

Türkiye’nin 81 ilinde şehitler anılırken, 15 Temmuz destanı ise hafızalarda taze tutuluyor. Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen meşaleli yürüyüş, Yeni Emniyet Kavşağı’nda binlerce kişinin bir araya gelmesiyle başladı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın da katıldığı ve kentin en işlek caddelerinden olan İskele Caddesi’nden devam eden ‘Demokrasi ve MiLli Birlik Yürüyüşü’, Beşyol Meydanı’nda son buldu.

Yürüyüşün ardından Beşyol Kavşağı’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere Vali Ozan Balcı, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Van Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Emniyet Müdürü Murat Mutlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, kurum ve kuruluş amirlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bursa

Bursa’daki anma programları, 15 Temmuz Demokrasi ve Bayrak Yürüyüşü ile başladı. Bursa Valiliği önünden başlayan yürüyüşe Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AK Parti Bursa Milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Törende konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Aziz milletimiz, kendisini hesaba katmayanlara milli iradenin ne demek olduğunu en ağır şekilde göstermiş, adeta milli irade dersi vermiştir. Üzerinden 8 yıl geçse de o gece yaşadıklarımız hafızalarımızda hala dün gibi canlılığını koruyor. Yaptığımız hamlelerin benzerleri tüm kentlerimizde hayata geçirildi ve en nihayetinde gün ağarırken darbe planı boşa düşürüldü. Milletimizin milli ve manevi değerlerini kendileri ve hamleleri istikametinde sömüren, hainler topluluğunun gücü milletimizin çelikleşmiş iradesine çarparak bir gecede parçalandı. FETÖ’cü hareketin kırk yıllık planı ve biriktirdiği güç, milli irade karşısında bir gecede tarihin çöplüğündeki yerini aldı”

Ordu

Ordu Garnizon Şehitliği ziyareti ile başlayan ve gün içinde çeşitli etkinliklerle devam eden anma töreni, Ordu Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Meydanı’nda devam etti.

“Zafer, aziz milletimizindir”

Programda konuşan Ordu Valisi Muammer Erol şunları dedi:

“Değerli kardeşlerim, 15 Temmuz’un hain mankurtlarının üyesi oldukları FETÖ terör örgütü, 40 yıla yakındır mücadele ettiğimiz PKK terör örgütü ve türevleri gibi kökü dışarda bir hain bir terör örgütüdür. 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ’cü hainler tarafından gerçekleştirilen alçak darbe girişimi sadece milli iradeye değil devletimize, milletimize, birlik ve beraberliğimize, şanlı ordumuza ve mukaddes değerlerimize kasteden hain bir kalkışmadır. Bu hain kalkışma, aziz milletimizin, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile ülkemizin her köşesinde vatanına, bayrağına ihanet edenlere karşı sokaklara, meydanlara inerek, havalimanlarını dolduran, namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına dikilen bu vatanın kahraman evlatları tarafından akamete uğratılmıştır. Evet zafer, eşsiz cesareti, iradesine sahip çıkma kararlılığı, milli iradeye ve demokrasiye bağlılığı her türlü takdirin üzerinde olan aziz milletimizindir”

Çanakkale

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından Atatürk heykeline çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Ardından 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve milli birlik yürüyüşü gerçekleştirildi. Çanakkale Boğazı’nda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerden havaya su sıkılarak gösteriler yapıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından 15 Temmuz şehitleri için dua edildi.

Programda konuşan Vali İlhami Aktaş şu cümleleri kurdu:

“Bugün burada cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı en kutsal şehirlerimizden biri olan Çanakkale’de, tarihimizin en karanlık günlerinden birinin yaşandığı 15 Temmuz’un 8’inci yıl dönümünde demokrasimize sahip çıkmak, demokrasimizi korumak ve o gecede yapılan mücadeleleri tekrar anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 8 yıl önce bu gece bu saatlerde başlayan dünyanın hiçbir yerinde karşılaşmayacağımız büyük bir akıl tutulmasıyla milletin parasıyla alınan mermiler, milletin parasıyla alınan uçaklar milletin meclisini bombalamaya başlamış, milletin üzerine kurşunlar yağdırmış, milletin üzerine tanklar sürmüştür. Çok iyi yetiştirilmiş olan o F-16 pilotları maalesef kendi halkının üzerine hiçbir gerekçesi olmadan, hiçbir haklı tarafı olmadan kurşun yağdırmıştır. Tarihimize kara harflerle, kara saatlerle geçecek o direnişle hesaba katılmayan bir şey vardı. O da milletin iradesi ve onun temsilcisi olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının iradesiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın istekleriyle tüm halkımız bugün olduğu gibi meydanları doldurmuş, bugün olduğu gibi sokaklara dökülmüş, bugün olduğu gibi o kargaşaya, o kalkışmaya, o hain FETÖ girişimine dur demiştir”

Rize

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Rize’de de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Vatandaşlar 100 metrelik Türk bayrağı ile yürüyüş gerçekleştirmek üzere Rize Gençlik Merkezi önünde toplandı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Meydanda yapılan etkinlikler sonrası demokrasi nöbeti tutuldu.

Yalova

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Yalova’da bir dizi etkinlik yapıldı.

İlk olarak 17 Ağustos Deprem Anıtı önünde başlayan bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda anma programı düzenlendi.

Kaya, 15 Temmuz gecesinde şehit olan 251 şehidi rahmetle andığını ve yanı başlarında şehit olan kardeşlerini gördüğü halde geri durmayan, cesaret ve fedakârlıkla hareket eden 2 bin 742 kahraman gaziyi de minnetlerini sunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkın çağrısı üzerine milletin bağımsızlığımıza sahip çıktığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

“15 Temmuz, milletimizin azim ve kararlılığının, milli birlik ve beraberliğinin tüm dünyaya bir kez daha gösterildiği bir gün olarak tarihe geçmiştir. Bu hain darbe girişimine karşı duruşumuz, milletimizin demokrasisine, devletine, anayasal düzenine ve özgürlüğüne olan bağlılığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu mücadele, milletimizin asaletini ve cesaretini ortaya koymuş, esaret altına girmemek için canını ortaya koyan bir milletin varlığını tüm dünyaya göstermiştir.”

Konuşmasının ardından Sancak Koşusu’na katılan sporcu gençler sancağı Vali Kaya’ya teslim etti. Program konserle devam etti. Anma programına Yalova il protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir