Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezite Sorunu: Bilinçsiz Kullanım Tedaviye Dirençli Obeziteye Yol Açabilir

2022 yılında dünya genelinde 18 yaş üstü nüfusun 2.5 milyarının fazla kilolu, 890 milyonunun ise obezite sorunu yaşadığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, her 8 kişiden 1’inin obez olduğunu ve son 30 yılda erişkinlerde obezitenin iki katına çıktığını göstermektedir. Özellikle çocuk ve gençlerde obezitenin hızla artması, gelecekte obeziteye bağlı hastalıkların daha büyük sorunlar yaratacağını göstermektedir.

Türkiye Avrupa’da Obezite Artışında Birinci Sırada!

Türkiye’de de obezite artış oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde 30 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 60’ı fazla kilolu iken yüzde 30’u obezite sorunu yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 18 yaş altı nüfusta da her 3 çocuktan 1’i obez ya da fazla kilolu olarak belirlenmiştir. Bu durum, obeziteye bağlı sorunların gelecekte de artacağını göstermektedir.

Sağlığı Ciddi Şekilde Tehdit Ediyor!

Obezite, bireylerin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Obezite sorunu yaşayan bireylerde diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, inme ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları sıkça görülmektedir. Ayrıca, kanser riski, uyku apnesi, yağlı karaciğer ve safra yolu hastalıkları ile psikolojik rahatsızlıklar gibi sorunlar da obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tedaviye Dirençli Obezite Nedenleri

Obezite oranının artmasına rağmen, tedavi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, ‘tedaviye dirençli obezite’ sorununa dikkat çekmektedir. Yılmaz, tedaviye dirençli obezitenin artışında yeni zayıflama ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, zayıflama ameliyatlarının kontrolsüz uygulanması ve hatalı diyetlerin rol oynadığını belirtmektedir.

Related Posts

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.