Bilişim dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılarak, ışığı kullanarak hesaplama yapabilen yeni nesil çipler geliştiriliyor.
ABD merkezli teknoloji şirketleri Lightelligence ve Lightmatter, fotonik çiplerle yapay zeka ve veri analizi gibi konularda daha hızlı ve enerji tasarruflu çözümler sunarak bilişim alanında önemli gelişmelere imza atıyor.
Bu yenilikçi adımlar Nature dergisinde de yer alarak, bilişim teknolojileri alanında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
Yapay Zeka İşlemleri İçin Işık Tabanlı Çipler
Geleneksel bilgisayarlar, hesaplamaları elektronik sinyallere dönüştürerek gerçekleştirirken, Lightelligence ve Lightmatter’ın geliştirdiği yeni cihazlar, ışığı doğrudan kullanarak matris çarpımı gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebiliyor.
İlk uygulamalarda elektronik bileşenlerin hala kullanıldığı bu cihazlar, ışık tabanlı çekirdeklerle yapay zeka uygulamalarında hız ve verimlilik sağlayarak geleneksel mimarilerden farklı bir yaklaşım sunuyor.
Lightelligence’ın PACE adını verdiği cihaz, fotonik ve elektronik çipleri birleştirerek finans, üretim ve nakliye sektörlerinde önemli olan optimizasyon problemlerinin çözümünü iyileştirmeyi hedefliyor.
Lightmatter’ın esnek işlemcisi ise dört ışık tabanlı çipi iki elektronik çip ile bir araya getirerek, ChatGPT gibi dil modelleri ve Pac-Man gibi oyunlarda kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırabiliyor.
Bu da fotonik çiplerin, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerle entegrasyonunun mümkün olduğunu gösteriyor.
More Stories
Herkes evinde kullanıyor ama bu cihaz evin gizli düşmanı
Teknoloji devinde yeni işten çıkarma dalgası: Yöneticiler hedefte
POCO M7 Pro 5G tanıtıldı: 5G destekli yeni model piyasaya çıkıyor