Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Genç Yaşlarda Kalp Krizi Vakalarında Artış Gözlemleniyor

Türkiye ve dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları, yaşam kayıplarına neden olan öncü hastalıklar arasında yer almaktadır. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir.

Doç. Dr. Yılmaz’a göre, özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış yaşanmaktadır. Bu artışta hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlığın rolü büyüktür.

“Diyabet Hastaları için Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk Teşkil Edebilir”

Kalp krizinin farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunlukla göğüs ağrısını ilk belirti olarak bildirdiğini ancak bazı durumlarda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi meydana gelebileceğine dikkat çekti. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilmektedir. Özellikle kadınlarda mide bulantısı ve terleme gibi belirtiler sıkça görülebilmektedir. Diyabet hastalarında ise ‘sessiz kalp krizi’ olarak bilinen durum, ciddi bir risk oluşturmaktadır.

“Göğüsteki Baskı Artışı Eforla İlişkili Olabilir”

Genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çeken Doç. Dr. Yılmaz, genç hastalarda göğüs ağrısı dışı belirtilerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Özellikle eforla artan göğüs baskısı hissi gibi belirtiler mide problemleriyle karıştırılabilmektedir. Bu tür belirtilerin varlığında mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekmektedir.

“Kalp Krizinde İlk Saatlerde Hızlı Müdahale Hayati Önem Taşır”

Kalp krizinde ilk saatlerin kritik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, erken teşhisin kalp hasarını önleyebileceğini belirtti. Özellikle aniden başlayan belirtilerde, risk faktörleri varsa mutlaka acil yardım alınmalıdır. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.

“Şikayetler Sorgulanmalı ve İhmal Edilmemelidir”

Kalp krizi belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Fatih Yılmaz, özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtti. Şikayetlerin göz ardı edilmemesi ve şüpheli durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini aktardı.

Related Posts

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!