Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Uzayda Gıda Üretimi İçin Yeni Araştırma Yapılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırmada, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin olası olup olmadığını inceliyor.

BBC’nin aktardığı habere göre, ESA’nın finanse ettiği projede, yerçekiminin az ve radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilmesi üzerine araştırmalar yapılıyor.

Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda astronotların biftek, püre, tatlı gibi yiyecekleri uzayda laboratuvar ortamında üretebileceğini ifade ediyor.

Proje kapsamında kullanılan “biyoreaktör” sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üreterek, bunları gerçek gıdaya dönüştürmeyi hedefliyor.

Imperial College Londra’da geliştirilen bu sistem, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tüketip çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında daha küçük boyutlu bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek ve bu sistem ESA’nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Frontier Space şirketinin CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu araştırmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi oluşturulması için atılan ilk adım olduğunu belirterek, “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da üretim tesisleri kurmak.” dedi.

İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkat çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Nuri Aydın – Güncel

Related Posts

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Kanser hücrelerini yok eden nanoteknoloji!

Uzmanlar, nanorobotların klinik uygulamalara geçişi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nie, “Toksisite ve uzun vadeli etkiler konusunda daha fazla veri toplanmalı” derken, Prof. Dr. Gao, teknolojinin maliyet etkinliğini …

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

Hisseler düştü: Apple davalık oldu!

Teknoloji alanında milyonlarca kullanıcı tarafından beğenilen ürünleri ile devleşen dünyaca ünlü şirket Apple yapay zeka projeleri nedeniyle yatırımcılarıyla karşı karşıya geldi. Şirketin hissedarları Siri’ye entegre edilmesi beklenen yapay zekaya …

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Bilim insanları açıkladı: Okyanuslar daha yeşil, denizler daha mavi oluyor

Bilim insanları, iklim değişikliğinin okyanus ekosistemlerinde yarattığı dramatik değişimi ortaya çıkardı. Son 20 yılda kutuplarda yeşil tonlar artarken, tropikal bölgelerde mavi renk hakimiyeti güçlendi. Uzmanlar, renk değişiminin sadece görsel bir olay olmadığını, balıkçılıktan küresel ekonomiye kadar pek çok alanı etkileyeceğini belirtti.