Türkiye’de Tekti! Fotoğrafçının Objektifine Yakalandı

Yaban hayatı fotoğrafçısı ve gözlemcisi olan anatomi araştırmacısı Dr. Pedram Türkoğlu, Ege coğrafyasında Türkiye’nin tek boa türü mahmuzlu yılan (Eryx jaculus) veya diğer adıyla kum boası türünün yavrusunu görüntüledi. Türkiye doğasında boa yılanı yaşadığının çok bilinmediğine dikkati çeken Dr. Türkoğlu, “Bu tür Boagiller (Boidae) familyasında sınıflandırılmaktalar. Yani, dünyadaki en ağır yılan olan yeşil anakonda (Eunectes murinus) ile aynı familyadandır. Tamamen zehirsizler ve avlarını boğarak öldürmekteler. İsimlerindeki ‘boa’ kelimesi Türkçe ‘boğmak’ kelimesinden türememiştir. Latince ‘boa’, etimolojik olarak ‘büyük yılan’ benzeri bir anlam taşımaktadır” dedi.

Mahmuzlu yılanlar, Boagiller (Boidae) familyasında yer alır ve dünyadaki en ağır yılan olan yeşil anakonda ile aynı aileyi paylaşır. Tamamen zehirsiz olan bu tür, avlarını boğarak öldürür. İnsanlar için herhangi bir tehlike oluşturmaz.

Mahmuzlu yılanlar genellikle kaya altı, kütük altı veya fare delikleri gibi habitatlarda yaşar. Yetişkinlerinin nadiren 80 santimetreye ulaştığı bilinirken, genelde 45-55 santimetre uzunluğundadırlar.

Piton, boa ve anakonda gibi konstriktör yılanlar, avlarını boğmaktan ziyade, kan dolaşımını engelleyerek avlanır. Kurbanın ölüm nedeni genellikle solunum yetmezliği değil, dolaşım yetmezliğidir. Avını kuvvetlice sıkarak kalbin çalışma mekanizmasını bozarlar.

POPÜLASYON TEHLİKEDE

Mahmuzlu yılanlar, Orta ve Doğu Karadeniz şeridi dışında ülke genelinde dağılım gösterir. Fakat nesilleri tehlikede olmasa da, habitat kaybı ve beşeri öldürülmeler nedeniyle popülasyonları azalmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir