Robotlar, zeminlerinizi temizlemenin zor işini sizden alıyor – cihazı açın ve onun çalışmasını izleyin. Satın almaya değer herhangi bir robot süpürge, pil seviyesi düşene kadar evinizdeki kirleri temizler ve ardından şarj istasyonuna geri döner. Normal bir süpürgeyle karşılaştırıldığında, robotla sadece onu açmak, toz kutusunu boşaltmak ve bir yerde sıkışması durumunda onu çözmek için etkileşimde bulunmanız gerekir.
Ancak robot süpürgelerin kusursuz olduğunu söylemek yanlış olur. Neredeyse her zaman geleneksel süpürgelerden daha az güçlü ve esnektirler. Robo-süpürgeler, geleneksel modellere göre çok daha küçük olduğu için, dik bir makinede elde edeceğiniz emiş gücü seviyesine sahip değillerdir. Ayrıca, toz kutuları daha küçüktür, bu nedenle daha sık boşaltılması gerekir. Wi-Fi bağlantılı robot süpürgeler, bir uygulama kullanarak her yerden temizlik işlemi başlatmanızı sağlar, ancak evinizin küçük bir alanını hedef almak daha karmaşık olabilir. Bazı robo-süpürgeler, makinenin dikkatini belirli bir alana odaklayan nokta temizleme özelliklerine sahiptir, bu da neredeyse – ama tam olarak değil – normal veya kablosuz bir süpürgeyle kendiniz yapacağınız nokta temizliğini taklit eder.
Robot süpürge alırken nelere dikkat etmelisiniz
Wi-Fi bağlantısı
Bütçe rehberimizde açıkladığımız gibi, Wi-Fi bağlantısı, çoğu robot süpürge için önemli bir özelliktir. Uygun fiyatlı bazı cihazlar Wi-Fi bağlantısına sahip değildir, bu yüzden ucuz bir şey almadan önce iki kez kontrol etmek en iyisidir. Wi-Fi, bir robot süpürgenin mobil uygulama ile iletişim kurmasını sağlar ve bu da cihazı telefonunuzdan kontrol etmenize olanak tanır.
Emiş gücü
Emiş gücü, dikkate alınması gereken başka bir önemli faktördür. Ne yazık ki, tüm robo-süpürgelerin uyduğu standart bir güç ölçeği yoktur, bu yüzden birçok cihaz arasında karşılaştırma yapmak zordur. Bazı şirketler Pascal (Pa) seviyeleri sağlar ve genellikle Pa ne kadar yüksekse, süpürge o kadar güçlü olur. Ancak diğer şirketler Pa’ya dayanmaz ve robotlarının diğer robotlardan X kat daha fazla emiş gücüne sahip olduğunu söyler.
Zemin tipi
Son olarak, evinizdeki zeminleri düşünmenizi öneririz: Evinizde her yerde halı mı var, yoksa karo ve sert ahşap zeminler mi, yoksa bir karışım mı? Daha güçlü emiş gücüne sahip robotlar, daha kolay şekilde girinti ve çıkıntılara ulaşabildikleri için halıları daha iyi temizleyecektir. Bazı makinelerde ayrıca “maksimum” modlar bulunur, bu da emiş gücünü artırır, ancak genellikle “normal” temizlik modundan daha hızlı pil ömrünü tüketir.
Haritalama özellikleri ve nesne algılama
Belirli bir fiyat eşiğinin ötesinde, ev haritalama özellikleri, gelişmiş nesne algılama ve otomatik toz kutusu boşaltma gibi gelişmiş avantajlar bulacaksınız. Ev haritalaması tam olarak adından da anlaşılacağı gibi: Süpürge temizlerken evinizin düzenini sensörlerle haritalar, bu da onu belirli odalara veya alanlara göndermenize olanak tanır. Çoğu robo-süpürge nesne algılamaya sahiptir, ancak bazıları sandalye ayakları ve çocuk oyuncakları gibi şeyleri gerçekten önlemekte diğerlerinden daha iyidir. iRobot’un j7 serisi gibi daha yüksek fiyatlı modeller, makinenizi potansiyel olarak bozabilecek evcil hayvan dışkısı gibi şeylerden kaçınmak için engel önleme sözü veren kadar ileri gider.
Moplamaya yetenekli robot süpürgeler
Artık moplamaya yetenekli daha fazla robot süpürge görmeye başlıyoruz. Bu özelliğe sahip makinelerin, robotun gövdesine entegre bir su deposu veya zeminlerinizi silmek istediğinizde toz kutusu ile değiştireceğiniz ayrı bir parça olarak bir su deposu bulunur. Evinizde sıkça temiz tutmak istediğiniz sert zeminler varsa, robo-süpürgeyi daha kullanışlı hale getirir, ancak sizin tarafınızdan daha fazla çalışma gerektirir. Su deposunu doldurmak ve boşaltmak hala insan işidir.
Oto-boşaltma istasyonu
Son olarak, zirve konforu için, kendini temizleyen bir tabanla gelen bir robot süpürgeyi düşünün. Bunlar, esasen makinenin şarj istasyonuna bağlı çöp kutularıdır. Her işin sonunda robo-süpürge, küçük toz kutusunu büyük temiz tabana otomatik olarak boşaltır – bu, toz kutusunu kendiniz boşaltmanız gerekmeyeceği ve tabanı her birkaç haftada bir kez temizlemeniz gerekeceği anlamına gelir. Sadece çoğu kendini temizleyen tabanın özel çöp torbaları gerektirdiğini unutmayın – bu da dikkate almanız gereken başka bir uzun vadeli masraftır. Ayrıca, su tankına sahip bir vakum ve mop robotu, kirli suyunu temiz tabana boşaltmaz, bu nedenle bunu kendiniz temizlemeniz gerekir.
Shark’ın RV2502AE AI
Shark’ın RV2502AE AI modeli robot süpürgesi, bir orta sınıf makinenin sahip olması gereken tüm özellikleri barındırıyor. Güvenilir temizlik performansı sunuyor, mobil uygulaması kullanımı kolay ve doğru ev haritaları oluşturuyor. Üstelik, tabanı torbasız olması, her birkaç ayda bir ekstra torba masrafı yapmanızı gerektirmiyor.
Shark’ı kurmak, kutusundan çıkarmak, tabanını takmak ve işleri tamamlamak için eşlik eden mobil uygulamayı indirmek kadar basit. Makine Wi-Fi ile bağlanıyor, bu da evde olmadığınızda uygulama üzerinden veya Google Asistan ve Alexa ses kontrolü kullanarak onu kontrol etmenize olanak tanıyor. Shark’ın ilk yolculuğu “Keşif Gezisi” sırasında, mobil uygulamadan düzenleyebileceğiniz evinizin bir haritasını oluşturuyor.
iRobot Roomba j7
Amazon’un iRobot’u satın almasından bu yana çok şey değişmedi – Roomba j7 serisi, şirketin en yeni engel algılama teknolojisini cazip bir pakette istiyorsanız harika bir seçenek olmaya devam ediyor. 600 dolarlık j7 modeli temizleme tabanıyla gelmiyor, ancak 200 dolar ekstra ücretle aynı süpürgeyi bu özellikle alabilirsiniz.
Roomba j7 serisinin en büyük satış noktası, nesneleri algılamasını ve etrafından dolaşmasını sağlayan geliştirilmiş AI destekli bilgisayar görüşüdür. Bu, robot süpürgelerin en büyük düşmanı olan evcil hayvan dışkısını da içerir ve iRobot, j7 makinesinin ilk yıl içinde evcil hayvan dışkısına rastlaması durumunda cihazı değiştireceğine evcil hayvan sahiplerine söz veriyor.
Anker Eufy RoboVac X8 Hybrid
Anker Eufy RoboVac X8 Hybrid, robot süpürge piyasasında iRobot ve Shark gibi markaların daha uygun fiyatlı bir alternatifi olarak dikkat çekiyor. Her ne kadar bütçe dostu bir makine olmasa da, rakiplerinde bulunmayan bazı anahtar özellikler sunuyor. Üstelik, sık sık 549 dolar ya da hatta 449 dolar gibi indirimli fiyatlarla bulabilirsiniz.
Diğer orta sınıf seçeneklerimizin aksine, X8 Hybrid, ne kendi başına ne de ayrı olarak satın alabileceğiniz bir kendi kendini temizleyen taban ile gelmiyor. Sadece bağımsız bir robo-süpürge olan bu cihaz, “hibrit” adı da hem robot süpürge hem de robot paspas olduğunu gösteriyor. Kir ve enkaz toplamak için bir toz kutusu ve istediğiniz zaman paspas döngüsü çalıştırmak için doldurabileceğiniz 250 mililitrelik bir su tankına sahip. Bu özellik, birçok diğer robot süpürgede bulunuyor ve evinizin her yerinde karo ya da sert ahşap zeminler varsa, kendi kendini temizleyen bir kutudan daha kullanışlı olabilir.
Bunun yanı sıra, X8 Hybrid’in kurulumunun ne kadar kolay olduğu, haritalama yeteneklerinin ne kadar doğru olduğu ve desteklediği ekstra özelliklerden oldukça etkilendim. Dört temizlik modu – otomatik, oda, bölge ve nokta – ve Pure’dan başlayıp Max ile zirveye ulaşan dört emiş seviyesi sunuyor. Bu özellikler, makinenin nerede ve ne kadar güçlü bir şekilde temizleyeceği üzerinde size çok kontrol sağlıyor. X8 Hybrid’i ilk çalıştırdığımda Pure modundaydı ve sadece ne kadar sessiz olduğuyla değil, en düşük emiş ayarında olmasına rağmen ne kadar kapsamlı temizlediğiyle de şaşırdım.
EufyHome uygulamasındaki ev haritanızda herhangi bir noktayı seçmenizi sağlayan “dokun ve git” özelliği de var. Bu, birçok robo-süpürgede göremeyeceğiniz manuel kontroller sunuyor. Bu seçenek, makineyi neredeyse yavaş ve biraz sakar bir RC arabası gibi kontrol etmenizi sağlayarak, temizlik konusunda size daha fazla kontrol veriyor.
iRobot veya Shark kadar tanınmış bir ismi olmasa da, Eufy RoboVac X8 Hybrid, özellikle temizleme tabanı eklemek istemiyorsanız sağlam bir seçenektir. İndirimli fiyatla yakaladığınızda daha da cazip bir seçim olabilir.
iRobot Roomba j7+ Combo robot süpürge ve paspas, ev temizliği konusunda gelişmiş bir çözüm sunuyor. Bu cihaz, genellikle robot süpürgenin nerede paspas yapacağını ve nerede gerçekten süpüreceğini manuel olarak belirtme sürecine zarif bir çözüm getiriyor. Roomba j7+’nın 2’si 1 arada versiyonunda, makine sert zemin üzerinde yuvarlandığını algıladığında aktif olan bir paspas pedi bulunuyor. Bu ped, su ve temizlik solüsyonunu püskürterek zeminleri hafifçe temizliyor. Halı üzerindeyken ise standart bir robot süpürge gibi davranıyor.
Robot süpürgelerin en büyük cazibe noktası, sundukları kolaylıktır ve iRobot, zaten mükemmel olan bir robot süpürgesine paspas özelliğini eklemeyi, herhangi bir rahatlığı ortadan kaldırmadan başardı. Elbette, paspas yapmak istediğinizde su ve temizlik çözeltisi eklemeniz ve işi bittiğinde artıklarını atmanız gerekiyor, ancak işin büyük kısmı bu kadar. Roomba, geri kalan her şeyi, yanlışlıkla halınızı ıslatmadan hallediyor. Dahil olan kendi kendini boşaltan taban da, robotun yakaladığı süpürülmüş enkazı emerek işe yarıyor, ancak fazla suyun temizlenmesi için size ihtiyaç duyacağını unutmayın.
Paspas yeteneklerinin eklenmesinin dışında, Combo, esasında sadece bir Roomba j7+ ve bu kötü bir şey değil. Geliştirilmiş engel algılama, güçlü emiş gücü, doğru ev haritalama teknolojisi ve iyi bir çalışma süresi sayesinde piyasaya çıktığından beri en sevdiğimiz robot süpürgelerden biri oldu. İşleri başlatıp planlamak, ev haritanızı düzenlemek ve daha fazlası için kullanabileceğiniz iRobot mobil uygulaması kullanımı kolaydır ve Alexa veya Google Asistan komutlarıyla makineyi kontrol edebilirsiniz. Bunun (temiz tabana enkaz boşaltırken jet motoru gibi ses çıkarmasının yanı sıra) en zor tarafı, gökyüzü yüksekliğindeki 1.100 dolarlık fiyat etiketidir.
iRobot bu pürüzü oldukça hızlı bir şekilde anladı ve yakın zamanda daha uygun fiyatlı Roomba j5 serisini tanıttı. Roomba Combo j5 ve Combo j5+ makineleri sırasıyla 600 ve 800 dolara geliyor ve bunlar ile j7 kardeşleri arasındaki en büyük fark, kullanıcıların vakumlamak yerine paspas yapma zamanı geldiğinde kutularını değiştirmeleri gerektiğidir. İkisi arasında daha gelişmiş olan Roomba Combo j5+, uygulamada ayarladığınız no-go bölgeleri paspas yaparken kaçınacak şekilde tanımlayabilir ve gelişmiş engel algılama özelliğine sahiptir. Henüz bunları tam olarak test etmedik, ancak j7 Combo serisi gibi performans göstermelerini bekliyoruz. Dolayısıyla, paspas yapmak istediğinizde biraz daha manuel iş yapmaya razıysanız, biraz para tasarrufu yapmak istiyorsanız j5 Combo serisi iyi bir seçenek olabilir.