Marmarabirlik’ten 800 Milyon Lira Ödeme

Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyasında aldığı ürün bedellerinin kalan yarısının karşılığı olarak 21 Şubat tarihinde 800 milyon lira ödeme yapacak.

2024/2025 ürün alım kampanyasında ürün bedellerinin yüzde 50’sini 15 günlük periyotlarda ortaklarına peşin olarak ödeyen Marmarabirlik, ürün bedellerinin geri kalan kısmın yarısını 21 Şubat tarihinde ödeyecek. 800 milyon lira tutarındaki bu ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 75’i yani 2 milyar 400 milyon lira ödenmiş olacak. Kalan yüzde 25’lik bölüm ve fark ödemeleri en geç Nisan ayı sonunda ödenecek.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçtiğimiz yıl 2 milyar 824 milyon liralık ürün alımı yapıldığını söyledi. Bu kampanya döneminde ise Marmarabirlik’in 3 milyar 363 milyon lira tutarında ürün alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Asa, “Göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana üreticimizin refah seviyesini artırmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bundan sonra da üretici ortaklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Döviz kurunda artış yaşanmamasına rağmen, lira olarak maliyetlerin arttığını belirten Başkan Hidamet Asa, “Bu ekonomik şartlarda mevcudu koruyabiliyorsanız büyümüş sayılırsınız. Maliyetlerin çok değişken olması ambalaj, üretim, pazarlama, enerji, finans maliyeti olarak satışları olumsuz yönde etkilemektedir. Satılan ürün miktarının tutarı ile bir sonraki yıl aynı miktarda ürünü yerine koyamıyorsunuz. Üç yıldır üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticimizin ayakta kalması için büyük mücadele verdik” diye konuştu.

“2025’te hedef 7 milyar lira ciro”

Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle üretim sektörünün büyük sıkıntı yaşadığı ve büyük zarar ettiği böyle bir dönemde ayakta durmanın bile bir başarı olduğunu belirten Asa, “2022/2023 iş yılına göre Marmarabirlik’in aktif büyüklüğü yüzde 215 büyüme ile 7 milyar 486 milyon lira, öz kaynaklarımız yüzde 197 büyüme ile 4 milyar 632 milyon lira, ciromuz yüzde 66 büyüme ile 2 milyar 945 milyon liradan, 4 milyar 899 milyon liraya yükselmiştir. Bu yıl hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmaktır” açıklamalarında bulundu.

Özellikle son iki yılda ürün alım maliyetlerinde finans yükünün arttığına değinen Hidamet Asa, Marmarabirlik ve Kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında yapıldığını bildirdi. Asa, “Yani ürün alımında verilen her liraya, politika faizi de dikkate alınarak faiz uygulanmaktadır. Aksi takdirde VUK’a göre ilgili hükümler çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girer ve bu da vergi ziyaı cezası oluşturur. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerekir. Geçmişte bu anlaşılmıyordu. Anlaşılmamasının sebebi faiz oranlarının düşük olmasıydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 50-55’ler seviyesinde olan faiz oranları bugün yüzde 45 oranlarındadır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu yıl hem üreticimizi hem de kurumu korumaya çalıştık” şeklinde konuştu. – BURSA

Related Posts

İstanbul’a yeni kent lokantası açıldı: 4 çeşit yemek 40 TL

Bakırköy Belediyesince Cevizlik Mahallesi’nde yaptırılan Kent Lokantası hizmete girdi.

Cevdet Yılmaz: Ekonomimizin şoklara karşı direnci artıyor

Ekonomi yönetiminden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı mart ayı cari denge istatistiklerine ilişkin değerlendirme yaptı. Yılmaz, “Cari açığın sürdürülebilir seviyelerde seyretmesi ile ekonomimizin şoklara karşı direnci artmakta, makro finansal istikrarımız güçlenmeye devam etmektedir.” dedi.

‘Türkiye, yenilenebilir enerji hedefiyle dünya çapında lider konumda’

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, yenilenebilir enerji hedefiyle dünya çapında lider konumda. Türkiye’deki yeşil gündem, bu büyümeyi, istihdam gündemini de lokomotif düzeyde tetikler.” dedi.

VakıfBank’tan 1 milyar dolarlık sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi

Bankadan yapılan açıklamaya göre, geçen yılın aynı döneminde yer almayan 9 yeni bankanın katılımıyla gerçekleştirilen 367 gün vadeli kredinin, dolar maliyeti SOFR + yüzde 1,60, avro maliyeti ise Euribor + yüzde 1,35 seviyesinde gerçekleşti …

Mehmet Şimşek’ten kamuda tasarruf açıklaması: Mali disiplinin pekiştirilmesi için gerekli tüm adımları atacağız

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 145 kamu idaresine bağlı 1279 harcama birimini denetledi, aykırı 2 bin 160 işlem tespit etti

Ekonomi salon toplantılarıyla düzelmez

İktisatçı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’yi şöyle özetledi: “Verimliliği cezalandıran bir yapı var. Döviz kazandırmak ve döviz kredisi kullanmak suç haline gelmiş. Enflasyon içinde durgunlukla karşı karşıyayız. Ekonomi adeta kayıt dışı için yönetiliyor.”