İsrail’in Gazze’deki güvenli alana saldırılarında ‘en az 141 kişi öldü’, İngiltere Dışişleri Bakanı ‘acil ateşkes’ çağrısı yaptı

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun bölgenin güneyindeki Han Yunus kenti yakınlarında Cumartesi’den beri düzenlediği hava saldırılarında en az 141 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

400’e yakın kişinin de yaralandığı saldırılarda hedef alınan yoğun nüfuslu El Mevasi bölgesi, İsrail ordusu tarafından siviller için güvenli bölge ilan edimişti.

İsrail, saldırıda Hamas liderlerinden Muhammed Deif ve yardımcısı Rafa Salama’nın hedef alındığını iddia etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Deif ya da Salama’nın öldüğüne dair “bir netlik olmadığını” belirtti.

Han Yunus’taki El Mevasi bölgesi İsrail ordusu tarafından güvenli bölge ilan edilmişti.

Netanyahu güvenlik güçlerinden aldığı brifingden sonra, saldırıya onay verdiğini belirtti.

Netanyahu karar vermeden önce bölgede İsrailli rehine olup olmadığını, olası sivil kaybı ve ne tür silahların kullanılacağını öğrenmek istediğini anlattı.

İsrail Başbakanı planı duyduktan sonra güvenlik güçlerine “iyi şanslar” dilediğini de söyledi.

Netanyahu ayrıca, Hamas’ın tüm üst düzey liderlerini etkisiz hale getirme sözü verdi.

Bir İsrail ordusu yetkilisi saldırının “sivillerin olmadığı açık bir alana” yapıldığını söylerken, bölgenin güvenli bölge ilan edilip edilmediği konusunda bilgi vermedi.

Ancak saldırıdan sonra çekilen görüntüleri inceleyen BBC Verify, saldırının İsrail ordusunun internet sitesinde güvenli bölge olarak gösterilen bir yerde gerçekleştiğini teyit etti.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Ebu Zuhri ise Deif’e ne olduğu konusunda bilgi vermezken, “İsrail’in iddiaları saçmalık ve bu korkunç katliamı meşru göstermeye çalışıyorlar. Tüm şehitler sivil ve yaşananlar Amerika’nın desteği ve dünyanın sessizliğiyle desteklenen soykırım savaşının yoğunlaşması” dedi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı saldırıyı “acımasız bir katliam” diye nitelerken, kurbanların yakındaki Han Yunus kentinde yer alan Nasır Hastanesi’ne götürüldüğünü açıkladı.

Hamas’a bağlı medya bürosundan yapılan ilk açıklamada “İsrail işgal ordusu, Han Yunus’ta yerlerinden edilenlerin kaldığı çadır kampları bombalayarak büyük bir katliam gerçekleştirdi. Korkunç katliamda, 100’den fazla kişi öldü ya da yaralandı. Bunlara sivil acil durum çalışanları da dahil” yazmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy İsrail’de ‘ateşkes’ çağrısı yaptı

İngiltere’de 4 Temmuz’daki seçimlerden sonra göreve gelen İşçi Partisi hükümetinin yeni seçilen Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’e ve işgal altındaki Filistin bölgelerine ilk ziyaretini yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Lammy, Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulundu: “Buraya ateşkes için çaba göstermeye geldim. Geçtiğimiz aylardaki can kayıpları korkunç. Bu durmalı.”

Lammy ayrıca Gazze’deki tüm rehinelerin serbest bırakılması ve bölgeye yardım akışının artırılması çağrısını da yineledi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir