Deniz Berktay ile Kuzeyden Notlar… Zelenski Cumhuriyet’in sorusunu yanıtladı: Türkiye’den arabuluculuk yerine asker istedi

Rusya ile Ukrayna Arasındaki Çatışmaların 3. Yılında Durum Değerlendirmesi

Bugünün tarihi 24 Şubat ve 3 yıl önce Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan çatışmaların başladığı gün. Bu süreçte bölgedeki gelişmeleri ve kişisel deneyimlerimi aktarmaya çalışan bir muhabir ve yazar olarak, savaşın etkilerini yakından takip ettim. Aslında savaş muhabiri olmamama rağmen, bu çatışmanın içinde buldum kendimi.

Savaşın başlangıcında Kiev’de hayalet şehir manzaralarıyla dolu günleri yaşarken, diğer zamanlarda Vinnitsa kentindeki göçmen misafirhanesinde izlenimlerimi paylaşmıştım. Üç yıl geçti, ancak savaşın ne zaman son bulacağı hâlâ belirsiz. Bu savaşın boyutlarından biri Ukrayna’nın işgali iken diğer bir boyutu ise ABD ve İngiltere’nin Doğu Avrupa ve Karadeniz’deki nüfuzlarını artırma çabalarıydı.

ABD ve İngiltere’nin Rusya’yı zayıflatma amacı güderek savaşı uzatmasının en önemli nedenlerinden biri, Joe Biden yönetimi ile Boris Johnson yönetiminin bu konudaki politikaları oldu. ABD’de yaşanan seçimler ve Trump’ın iktidarı, çatışmaları derinleştirirken Batı dünyasında farklı bir kutuplaşmaya neden oldu.

ABD’nin Ukrayna’nın “Ukrayna olmadan hiçbir şey çözülemez” söylemini göz ardı ederek Rusya ile doğrudan görüşmelere başlaması, bölgede yeni bir dönem başlattı. Yaşanan gelişmelerin ardından Kiev’e yapılan dayanışma ziyaretinde, Trump karşıtı Batı ülkelerinin Putin ve Trump’a karşı duruşları ön plana çıktı.

Türkiye ise bölgede denge politikası izleyerek sürekli müzakere çağrılarında bulundu ve arabuluculuk teklif etti. Zelenski’nin Trump’ı ikna etme çabaları ve Batılı liderlerin tutumu, bölgedeki dengeleri belirleyecek önemli faktörler arasında bulunuyor.

Türkiye’nin Ukrayna’ya destek verme isteği ve Arabuluculuk teklifi, bölgedeki güç dengelerini değiştirebilir ancak Rusya ile ilişkiler göz önünde bulundurularak atılacak adımların dikkatli şekilde planlanması gerekiyor. Şu aşamada Türkiye ve Ukrayna’nın savaşa yaklaşımları farklılık gösteriyor ve süper güçler arasındaki müzakereler Ankara’nın müdahale şansını kısıtlıyor.

Related Posts

İstanbul’da sahte parfüm operasyonu: 110 milyon liralık ürün ele geçirildi

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, piyasaya sürülmek üzere depolanan 110 milyon lira değerinde sahte parfüm ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

İki nükleer güç karşı karşıya! Hangi ülkenin askeri açıdan daha üstün? Hindistan mı Pakistan mı?

Hindistan ve Pakistan arasında 78 yıldır sorunun çözülemediği Keşmir bölgesinde gerilim en üst seviyeye yükseldi. 1947’deki bölünmeden bu yana üç savaş yaşayan iki ülke, yeniden savaşın eşiğine geldi. Peki askeri açıdan Hindistan mı yoksa Pakistan mı daha üstün? İşte iki nükleer gücün, rakam rakam karşılaştırılması…

Manisa’da bıçaklı kavga; 1 kişi ağır yaralandı

Manisa’nın Kula ilçesinde M.T., çıkan tartışmada K.K.’yi bıçaklayarak ağır yaraladı.

İmamoğlu’ndan ‘diploma’ çıkışı… Videoyla yanıt verdi: ‘Bu kararı alanlar mutlu olamayacak’

Marmara (Silivri) Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından diplomasının iptal edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi’nin aldığı karara tepki göstererek, bu adımın okulumun tarihine “kara bir leke” sürdüğünü belirtti.

14 yaşındaki çocuğa istismardan 2 kişi tutuklandı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde yaşı küçük bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

ABD’de acil durum: ‘Evde kalın’ uyarısı yapıldı, ölüm riski var

Florida’nın Tampa bölgesinde hava kirliliği kritik seviyelere ulaşırken, 50 binden fazla kişiye evlerinden çıkmamaları yönünde uyarı yapıldı. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), bölgedeki hava kalitesinin “turuncu” seviyeye düşeceğini ve bu durumun özellikle hassas gruplar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.