Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı: Tarımsal Desteklerdeki Sorunlar Vurgulandı

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, tarımsal desteklerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyetine vurgu yaptı. Hamzaçebi, desteklerin yetersizliğini ve mirasçılarının durumunu anlattı.

Hamzaçebi, çiftçilere verilen mazot, gübre ve gelir desteklerinin çok düşük olduğunu belirterek, “Çiftçiler alın terinin karşılığını alamadığı için tarlalarını ekemiyor. Destekler yıllardır gerçek enflasyon oranında ve piyasa şartlarına uygun bir şekilde artırılmıyor. 2024 yılı için dönüm başına fındık için mazot 103 TL, gübre 35 TL, gelir desteği 170 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yılın destekleri bir sonraki yıl ödenmektedir. Yani 2024 destekleri 2025 yılında ödenmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.

‘Mirasçılar İçin Kolay Değil’

Hamzaçebi, vefat eden çiftçinin mirasçılarının bile sembolik olarak değerlendirilen düşük destekleri almanın kolay olmadığına dikkat çekti. Mirasçıların, belirli süre içinde veraset intikal vergisini ödeyerek sabit destekleri bankadan alması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

“2024 yılında vefat eden bir çiftçinin 5 mirasçısı için ayrı ayrı 5 bin TL destek tutarı, hak sahibi olan vefat eden çiftçi adına bankaya yatırılıyor. Banka daha sonra mirasçılarından ‘borcu yoktur’ belgesi istiyor. Maliye, yasada olmamasına rağmen ‘ek beyan ver’ talebinde bulunuyor. Ancak mirasçılar süresi geçtiği gerekçesiyle ceza alıyorlar. Bu durumda mirasçılar, destek tutarından daha fazla ceza ödeyeceği için destek primlerinden vazgeçiyorlar. Hükümet, vatandaşlara destek veriyormuş gibi gösterip aslında vermediğini ortaya koyuyor.”

‘Cezadan Vazgeçilmeli’

Hamzaçebi, çay, buğday, üzüm gibi destek ödemelerinde de mirasçıların aynı zorlukları yaşadığını ifade etti. Ayrıca, bu desteklerin ne zaman ödeneceğinin belirsiz olduğunu ve ileride de benzer sorunlarla karşılaşılacağını belirtti. Hamzaçebi, “Maliye, vatandaşlar için Vergi Usul Yasası’na uygun bir şekilde ‘düzeltme beyanı’ alarak ceza uygulamasından vazgeçmelidir. Hükümet de destekleme miktarlarını güncel ekonomik şartlara uygun hale getirerek artırmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İslam Memiş uyarmıştı: Altın öyle bir yükseldi ki…

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, güne yüksek başladı. Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları yeni haftaya, ABD’den gelen tarım …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Faiz gelirlerini azaltacak karar Resmi Gazete’de: Rekor vergi alınacak!

Mevduat ve yatırım fonlarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17,5’e, 1 …