Bitki çaylarında ‘2 bardak kuralına’ dikkat: Zehirlenebilirsiniz

Kış Aylarında Bitki Çayları Dikkat!

Kış mevsimi geldiğinde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar artış gösterirken, ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi bitkisel çayların tüketimi de artıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Durmuş Ali Aslanlar, bitkisel çayların ilaçlarla birlikte tüketilmesi durumunda ilacın etkisinin azaldığına dikkat çekti. Dr. Aslanlar’ın uyarıları şu şekilde:

Gerekli Süre Demleyin: Bitkisel çaylar genellikle hastalıklardan korunmak amacıyla tercih edilir. Özellikle kış aylarında ıhlamur, ada çayı, nane, kekik ve melisa gibi çeşitlere rağbet artar. Bu çayların demlenmesi veya kaynatılması önemlidir. Yanlış uygulamalar çayın etkisini azaltabilir, bu sebeple dikkatli olunmalıdır.

Doğru Kullanım Önerileri: Bitkisel çaylar genellikle yemeklerden önce veya sonra tüketilmelidir. Sindirim sorunları olanlar ise yemeklerden hemen sonra çaylarını içebilirler. Uyku için kullanılacaksa çayların yatmadan önce içilmesi önerilir. Günlük çay tüketimi iki fincandan fazla olmamalıdır. Üçüncü fincanın riskli olabileceğine dikkat edilmelidir.

Uygun Şekilde Kurutulmazsa Tehlikeli Olabilir: Bitkisel çayların temin edildiği yerlerde hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Doğru şekilde kurutulmayan çaylar, karaciğerde toksik etkilere neden olabilir. Ayrıca, ilaç kullanan hastaların bitkisel çayları dikkatli tüketmeleri gerekmektedir, çünkü bitkisel çaylar ilaçlarla etkileşime geçebilir ve tedavinin etkinliğini azaltabilir.

Önemli Uyarı: Kronik hastalığı olan veya ilaç kullanan kişiler, bitkisel çayları tüketirken doktorlarına danışmalıdır. Özellikle bazı bitki çaylarıyla ilaçların birlikte alınması olumsuz etkilere sebep olabilir. Alerjik reaksiyonlar veya ilacın etkisinin azalması gibi durumlarla karşılaşmamak için uzman görüşü alınmalıdır.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

‘Hazır kahve’ yaşa bağlı görme kaybı riskini artırıyor

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.