Atilla Yeşilada “Kaçış Yok” Diyerek Açıkladı: “Borsa İstanbul O Tarihte Uçuşa Geçecek Çünkü…”

Geçtiğimiz günlerde 11 bin puan sınırını aşarak tarihi zirvesini gören Borsa İstanbul, art arda yaşadığı düşüşlerle yatırımcısında soru işaretleri oluşturdu.

Son iki haftada borsa yatırımcı sayısında düşüş gözlemlenirken, haziran ayının gelmesiyle birlikte yaz boyunca borsa tarafında yaşanacak gelişmeler merak konusu oldu. Ekonomist Atilla Yeşilada, geçtiğimiz aylarda yaptığı “Borsa yükselmeyecek” açıklamalarından 180 derecelik dönüş yaparak, Borsa İstanbul’un büyük bir yükseliş yaşayacağını belirtti ve fikrini neden değiştirdiğini açıkladı.

“TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK, HİSSE SENETLERİ UÇUŞA GEÇECEK”

Teknik nedenler dışında, Borsa İstanbul’un son aylarda tökezlemesinin en önemli sebebi vergi konusunda yapılan istisnalar. Çünkü borsada da şirketler bulunuyor ve hangi şirkete ne kadar indirim geleceği belli değil. Büyük şirketlerin vergi yükünü etkilemez ancak BIST30’un altına inildiğinde, vergi konusunu çalışmayan ve indirimler sayesinde hayatta kalan şirketlere çok ağır zarar gelebilir.

Borsa konusunda fevkalade iyimserim. Çünkü son aylarda yaşanan sorunlar teknik konular ve kısa süre içerisinde çözümü bulunur. Bayramdan sonra karlar ve diğer hisse alım satım konularındaki hususlarda belirsizliğin azalmasını, bu durumun da fiyatları yukarı itmesini bekliyorum. Dün tesadüfen Londra’da yabancı yatırımcılar ile bir kahvaltı etme şansımız buldu ve Türkiye’ye inanılmaz bir ilginin olduğu belirtildi. Burada edinilecek büyük karlar yaşandı ve carry trade konusunda artık o kadar yüksek getiri gelmeyebilir.

Gri listeden çıkacağımız belli oldu. Bununla birlikte artış yabancı yatırımcının ilgisi hisse senedi ve uzun vadeli tahvillere kayacaktır. Bu konular birbiriyle bağlantılı değil. Her iyi haber borsada alım fırsatıdır. Borsada yabancı payı bugün bile çok düşük. Güney Afrika Cumhuriyeti’nden bir miktar para kaçabilir, Çin’de para kalıcı değil. Hint borsasında da global fonlardan hisse senetlerine talep geldiğinde muhakkak ki Türkiye’ye de ilgi kayacaktır.

Ben yaz ayları boyunca Borsa İstanbul’un sadece bu nedenlerden ötürü ralli yapacağı düşüncesindeyim.

“DOLARIN YÜKSELEMSİNİ BEKLEMEK AKILSIZLIK”

Artık son faiz kararlarının ardından dövizin yükselişini beklemek akılsızlık olur. Mesele şu, Türk lirası değer kaybederken bu durum kontrollü mü yaşanacak, kontrolden mi çıkacak? Bu durum TCMB’nin açıkladığı gibi enflasyonun altında bir değer kaybı olursa, Türk lirası reel olarak değer kazanmış olacak. Ben döviz tarafında ciddi bir prim elde edilebileceğini düşünmüyorum.

Tabii ki çok güçlü bir döviz krizi hafızası var bu ülkenin. Merkez Bankası’da açık söylemek gerekirse, yılbaşından bu yana yükselen döviz talebini doğru yönetemedi ama yavaş yavaş artık insanların önce KKM’den çıkarken döviz yerine TL’ye geçtiğini, arkasından da döviz varlıklarını tasfiye ettiğini göreceğiz. Ben her zaman Türkiye’nin eurobondlarının uzun vadeli ve muhafazakar düşünen yatırımcılar için çok cazip bir alternatif olduğunu söylemiştim. Dün TCMB’nin faiz kararından sonra eurobond tarafında da çok büyük bir ralli yaşandı. Artık eskisi kadar cazip değil bunlar. Bu yüzden artık TL varlıkları ve Türk lirası finansal varlıkları konuşacağız.

Konut satışında yıllık bazda yavaşlama gördük, konut fiyat artışlarının da enflasyonun iyice gerisine düştüğünü göreceğiz. Konut ya da arsanın bir yatırım seçeneği olarak bireylerin portföyünden çıkacağını düşünüyorum. 2. el otomobil tarafında da büyük bir ucuzlama bekliyorum. Kısaca, faize ve krediye dayalı herhangi bir mal birikiminin şu anda kıymetli olmadığını düşünüyorum. Hisse senetleri konusunda ise daha da kesin ve iyimser konuşacağım. Bence artık borsa tarafında altın dönem başladı.

“BORSA BİR YIL İÇİNDE DOLAR BAZINDA YÜZDE 50 PRİM YAPACAK”

BIST100’ün bir sene içerisinde dolar bazında yüzde 50 civarında prim yapmasını akla yakın buluyorum. Daha önceki yayınlarda bunun tam tersini iddia etmiştim, neden fikir değiştiğimi açıklamakta fayda var. Birincisi, mevduat faizleri artıyorsa yine geçici olarak borsaya taşınana ama esasen TL mevduatla birikim yapan yatırımcıların satıp çıktığını göreceğiz. Son 1-2 ay içerisinde bu çıkış yaşandı ve Borsa İstanbul, 1 milyon yatırımcı kaybetti. Bu sefer çıkış sayısı daha da artabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx