Edirne’de Tunca Nehri’nde Su Çalışmaları Başladı

Edirne’de Kuraklık Nedeniyle Tunca Nehri’nde Yatak Temizliği ve Su Biriktirme Çalışmaları Başladı

Edirne’de geçen yaz meydana gelen kuraklık, çeltik arazilerinin sulanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Tunca Nehri’nde yaşanan kuruma sonucu çeltik ekili alanlar da kurudu. Ancak son zamanlarda yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarında bir artış gözlemleniyor. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, “Şu an kulağımıza gelen bilgilere göre Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekileceği yönünde duyumlar var. Yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarındaki artış belki bu rakamı daha da yukarı çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Edirne’yi Vurdu

Geçen yıl Türkiye’de aşırı sıcaklar ve yağışsız hava nedeniyle yaşanan kuraklık, Edirne’yi de olumsuz etkiledi. Ülkenin çeltik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılayan kentte Tunca Nehri gibi önemli su kaynakları da dip seviyelere geriledi. Bu durum çeltik üreticilerini olumsuz etkilerken, Edirne Valiliği dönüşümlü sulama uygulamasıyla verim kaybını engelledi. Bölgeye Aralık ayında yağan yağışlar ve Bulgaristan’dan gelen yağmur ve kar yağışları, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerini bir miktar artırdı. Ancak kış aylarındaki yağmurlar yetersiz kalınca, Meriç Nehri’nde debi tekrar düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, Meriç Nehri’nde debi geçen yıla göre azalırken, Tunca Nehri’nde ise artış gözlendi.

Sulama İçin Çalışmalar Başladı

Edirne Valiliği, bu yaz olası kuraklığı önlemek adına harekete geçti. Tunca Nehri yatağında temizlik yaparak su biriktirme alanları oluşturmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü iş birliğinde çalışmalara başladı. Vali Yunus Sezer, bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyerek, yaşanan olumsuzlukları önlemek için gereken adımların atıldığını belirtti.

Üreticilerin Bekleyişi

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, kentte çeltik üretimi yapanların bu sene için beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. Ilgın, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası çeşitli önlemler alınarak çeltik üretiminin devamı sağlandı. Bu sene de üreticilerin beklentisi büyük. Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekimi için çalışmalar başladı. Su miktarında artış gözlemlediğimizden belki çeltik ekim alanı daha da genişleyebilir” dedi.

Related Posts

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

Türkiye ve Yunanistan arasında turizmde işbirliği!

Türkiye ile Yunanistan arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı.

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Bakan Bayraktar: Mısır ile enerji alanında iş birliklerini artırmak istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin, “Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra LNG ticareti, hidrokarbon arama, enerji altyapıları ve nükleer enerji gibi alanlarda iş birliğimizi genişletmek istiyoruz” dedi.

Memur ve emekliye zam sonrası gözler maaşlarda! Zamlı aylıklar ne zaman yatar?

Milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkları geçtiğimiz gün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı ve milyonlarca kesimin alacağı zam farkları netleşti. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL’den %16.67’lik artışla 16 bin 881 TL oldu. Peki SSK, Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri zamlı aylıkları ne zaman alır? İşte detaylar…

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.