Şenpiliç’e kesilen ceza tartışmalara yol açtı! Devede kulak kaldı

Paketli Tavuk Ürünlerindeki Sağlık Problemleri Dikkat Çekiyor

Son zamanlarda dışarıda satılan ve market raflarında yer alan paketli tavuk ürünlerinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Özellikle döner satan küçük işletmelerde çiğ tavuğun pişmiş ürünün üzerine konması, salmonella bakterisi oluşumuna yol açıyor.

Tüketici şikayet sitelerinde yapılan şikayetlerin çoğunluğu, kanatlı et sektörünün önde gelen firmalarına ait ürünlerle ilgili. Problemin sadece tavukla sınırlı olmadığı, işlenmiş gıda grubundaki şarküteri ürünlerinde de kötü kokular, renk değişiklikleri ve bozulma gibi ciddi şikayetlerin bulunduğu görülüyor.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, sektörün öncü firmalarından birinin ürettiği dondurulmuş köfte ürününde “Listeria monocytogenes” bakterisi tespit edildi. Uzmanlara göre bu bakteri, salmonelladan daha tehlikelidir ve insan sağlığını doğrudan tehdit edebilir.

Bakterinin özellikle hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda ve çiğ kalan tavuk ürünlerinde geliştiği belirtiliyor. Buna rağmen, yetkili kurumlar tarafından firmaya verilen ceza sadece 210 bin TL oldu. Bu ceza, firmanın yıllık cirosunun yüz binde birine denk geliyor.

Tüketici dernekleri ve sosyal medya kullanıcıları, cezaların yeterince caydırıcı olmadığını belirterek tepki gösteriyor.

Tesislerin İyi Denetlenmesi Şart

Gıda mühendisleri, sorunun temelinde yatan nedenlere dikkat çekiyor. Birçok büyük üreticinin tesislerinin eski olduğu, makinelerin yenilenmediği ve gerekli hijyen önlemlerinin alınmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, “İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” diyerek Avrupa’daki uygulamalara vurgu yapıyor. Avrupa’da benzer durumlarda firmalara cirolarının yüzde 10’u kadar ceza verilirken, ürünler toplatılıyor ve firma yöneticilerine 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası uygulanabiliyor.

Ölümcül Bakteri Alarmı

Gıda mühendisi Irmak Özden, yaşanan sorunun sadece üretim kaynaklı olmadığını, denetim mekanizmalarının da zayıf olduğunu belirtiyor. Özden, “Listeria monocytogenes gibi bakterilerin gıda ürünlerinde tespit edilmesi, üretim ortamında yeterli hijyenin olmadığını gösteriyor. Ancak denetimlerin yetersizliği, bu durumun gözden kaçmasına neden oluyor. Özellikle büyük üretim tesislerinde makine parkurunun eski olması, bakterilerin kolayca üremesine olanak tanıyor” diyor. Özden, sadece para cezasının yeterli olmadığını vurgulayarak, firmanın üzerinde daha etkili baskılar oluşturulması gerektiğini ifade ediyor.

Ürün İçeriklerine Dikkat!

Özden’a göre, paketli nugget, köfte ve benzeri ürünlerde sadece kas kısmının kullanılmadığını, sakatat, tavuk derisi ve hatta mekanik ayrıştırılmış et gibi düşük kaliteli içeriklerin eklenebileceğini belirtiyor. Bu katkı maddeleri, özellikle çocuklar için yeterli protein ve mineral sağlamazken, üretim sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmezse bakteriyel bulaşma riski artabilir. Özden, tüketicilerin ambalajdaki içerik listesini kontrol etmeleri ve “mekanik ayrıştırılmış et” gibi ifadelere karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydediyor.

Related Posts

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Ukrayna’dan Rusya’da askeri havaalanına saldırı

Ukrayna Özel Kuvvetleri, Rusya’nın Voronej bölgesindeki askeri havaalanına gerçekleştirilen saldırıda bomba deposu ile bir eğitim uçağının vurulduğunu duyurdu.

Milas’ta orman yangını başladı

Muğla’nın Milas ilçesi yakınlarında başlayan makilik yangını orman ve zeytinlik alana sıçradı.

Meclis komisyonunda açıklandı: İşte 4-5 yerden ‘huzur hakkı’ alan bürokratlar

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bazı daire başkanları ve bakan yardımcılarının 4-5 yerden huzur hakkı adı altında ücretler aldıklarını söyledi.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

İki ülke nükleer santralini acil olarak kapattı!

Fransa ve İsviçre ülkedeki aşırı sıcaklıklar nedeniyle bazı nükleer santrallerinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.