Liderlik yoksa eşitlik de yok

Dünya Kadınlar Günü: Kadınların Eşitlik Mücadelesi Devam Ediyor

Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart 1857’de New York’ta, kadın dokuma işçilerinin daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret talepleriyle başlattıkları grev sırasında çıkan yangında 129 işçinin hayatını kaybetmesiyle başladı. O günden bu yana kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini sürdürüyor. İlerleme kaydedildi ancak hala üzerinde durmamız gereken birçok konu var.

Ipsos’un 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için gerçekleştirdiği Global Advisor Araştırması’na göre, her üç kişiden ikisi (%68), kadınlar ve erkekler arasında eşitliğin önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye’de ise bu oran %78. Ancak Türkiye’de yapılan başka bir araştırmada, son dört yıldır kadınlara ve erkeklere eşit davranıldığını düşünenlerin oranında pek bir değişiklik olmadığı belirtiliyor. Aile içinde ise, kadınlara ve erkeklere eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı %41.

En büyük sorunlardan biri kadınların karşılaştığı şiddet. Her iki kişiden biri, kadınların erkek şiddetine maruz kaldığını düşünüyor; kadınlar arasında bu oran %64. Kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünenlerin oranı %60, kadınlar arasında ise bu oran %66. Yaklaşık üç kadından ikisi, dışarıda yalnızken veya yanlarında kadınlar varken kendilerini güvende hissetmediklerini belirtiyor.

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre, 2023 yılında kadınların işgücüne katılma oranı %35,8 iken erkeklerde bu oran %71,2. İstihdam oranı da erkeklerde %65,7 iken kadınlarda %31,3.

Bireylerin yarısı, kadınların eşlerinden ya da ailelerinden izin almadan çalışamadığı tespitine katılıyor. Eşit işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranı ise %41. İş hayatında kadın ve erkeğe eşit davranıldığı belirtenlerin oranı ise %27.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için daha yapılacak çok şey var. Kadınları iş dünyasında ve hükümette daha fazla lider olarak görmek, ülkelerinde eşitliğe katkı sağlayabilir. Daha adil, daha eşit ve daha güvenli bir dünya için mücadeleye devam etmeliyiz.

Related Posts

Harun Çevik sanayi sektörüne büyük bir yatırıma hazırlanıyor

Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden Harun Çevik, sanayi sektörüne büyük bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Yerli üretimi öncelikli kılan ve ihracat odaklı bir ticaret stratejisi ile dikkat çeken bu yeni yatırım, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve uluslararası rekabet gücüne önemli katkılar sunmayı hedefliyor.

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İnceleme başlatılmıştı: Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

İslam Memiş uyarmıştı: Altın öyle bir yükseldi ki…

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, güne yüksek başladı. Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları yeni haftaya, ABD’den gelen tarım …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor